Project 2020
Periode 11-01-2020 tot 24-02-2020
Locatie: Rubel

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ophalen kinderen
Op 06-01-2020 zijn we met drie bestuursleden en twee buschauferus om 10 uur richting Wit-Rusland gereden. De reis zal gemiddeld 27 uur duren dus we hebben nog een lange rit voor de boeg. De reis verliep voorspoedig en ook bij de grens waren niet heel veel oponthoudingen (de normale gang van zaken). Eenmaal in Rubel aangekomen werden we hartelijk begroet door de ouders, kinderen en het schoolbestuur. De rest van de week hebben we zijn we langs alle gastkinderen en hun ouders gegaan en hebben we uitgelegd wat wij precies doen als Stichting Hulp aan Tsjernobylkinderen Oldambt. Op 10-01 zijn we rond 9 uur weer vertrokken met als bedoeling om op 11-01 tegen 9 uur nederlandse tijd aan te komen bij de kerk.

Aankomst (dag 1)
Dag 1 tegen 8:15 wordt de telefooncirkel ingeschakeld 'we zijn er bijna!'. Iedereen verzameld zich bij de CGK te winschoten en rond 9:45 komt de bus daar dan ook aan. Een hoop enthousiaste maar toch enig sinds nerveuze kinderen komen de bus uit zetten. Ze hebben inmiddels de A4 collega van hun gastouders gekregen en kunnen kijken waar ze precies terecht komen. En er wordt dan ook veel in het rond gekeken. Na een korte toespraak van de gemeente Oldamnt en het bestuur worden de kinderen aan hun gastouders gekoppeld en gaan we richting huis. 

In de middag hebben we ons eerste uitje gepland staan. We gaan naar De Leeuwenborg om daar even wat stoom af te blazen en de kinderen kunnen elkaar weer zien om verhalen uit te wisselen met elkaar! Rond 17 uur gaat iedereen weer naar huis, uitgeput maar voldaan! 

School en Activiteiten 
Tijdens het project gaan de kinderen gewoon naar school. De school was dit keer in scheemda 'De Eexterbasisschool'. Bij aankomst werden de kinderen, juf en tolk door de school begroed. Ook was er in het Russisch "Welkom op onze school" op de ramen geplakt! In de ochtend krijgen de kinderen gewoon les en in de middag wordt er door de stichting een activiteit georganiseerd. Ieder maandag was dat bijbelles. Dit werdt gedaan door Trijnie Kerkstra en Bettie Feiken.Op de donderdag gingen de kinderen lekker zwemmen in de Watertoren en op vrijdagmiddag werd er door Geuko en Cindy Jager leuke spelletjes met de kinderen gedaan.

Ook hadden de kinderen door de weken heen verschillende activieteiten.

Week 1:
Op dinsdag 14-01 zij de kinderen naar molen Edens geweest en hebben ze daar een rondleiding gekregen en konden ze wat praktische opdrachten uitvoeren. Op woensdag 15-01 was er in de Vossenburgt een kledingbeurs georganiseerd door Marga, Zwannie en Jannie!

Week 2:
Op dinsdsag 21-01 zijn de kinderen naar de brandweer geweestEn op 23- januari heeft de stichting pirates for kids de kinderen in de middag vermaakt met veel vertier! Ze hebben echt genoten en kwamen thuis als echte piraten

Week 3:
Op dinsdag 28-01 zijn de kinderen in de middag op de boerderij van de familie Rulo geweest en hebben daar pony gereden en hun eigen hoefijzer versierd. 
Op 4 februari hebben de kinderen een heuze judo training gevolgt bij....En op 6 februai hebben zijn de kinderen in de middag naar de CBS Mons Sina├» geweest en hebben de kinderen van de school leuke spelletjes voor de kinderen bedacht. 

Week 5:
Op 11 februari zijn de kinderen naar de Ubbo Emmius te Winschoten gegaan daar hebben ze lekker gesport. Ook dit werdt door de kinderen van de school georganiseerd.Op 13 februari hebben de kinderen lekker gebowld bij Gasterij Smit te midwolda en daarna hebben ze lekker pannenkoeken gegeten bij Pannenkoekenhuis d'Olle Smidse.

Week 6 (Vakantie):
Deze week hadden alle kinderen vakantie. Op woensdag 19 februari zijn we met alle gastouders naar Wildlands geweest. Dit uitje werd grootendeels betaald door een gift die we kregen van "De rappe schoenlapper" in de langestraat te Winschoten. 

Op zondag 23 februari was er nog door een aantal gastouders en bestuursleden een Afscheidsdienst georganiseerd. Iedereen nam wat lekkers mee en na een mooie en gezegende dienst hebben we heerlijk met elkaar gegeten.

Over het algemeen is het project zonder problemen of tegenslagen gegaan. De kinderen hebben genoten en de gastouders hebben een hele mooie tijd gehad.

Terugreis:
Op maandag 24 februari was het dan weer tijd om de kinderen terug te brengen naar Wit-Rusland. We zijn om 10 uur vertrokken met 3 bestuursleden en een gast. 28 uur later (een paar uur pech met een koplamp) waren we weer in Rubel aangekomen. Alle ouders waren hardstikke blij dat de kinderen weer thuis waren! Wij als bestuur hebben de komende dagen doorgebracht bij de gezinnen van onze kinderen en op vrijdag 28 februari was het dan echt zover we moesten nu voor langere tijd afscheit nemen van onze deze geweldige mensen en kinderen! 

Namens het bestuur Wilen we iedereen die dit project mogelijk heeft gemaakt hartelijk bedanken! Zonder jullie kunnen wij dit werkt niet doen! 
Groetjes, Anne, Ineke, Alleke, Tanja, Willy en Alex